Zapewniamy całodzienne wyżywienie
Przedszkole to miejsce, w którym dziecko spędza większość swojego dnia. Dlatego tak ważne jest, żeby posiłki, które u nas spożywa były smaczne i jednocześnie zdrowe.
Korzystamy z żywności ekologicznej, przygotowujemy potrawy zgodnie z obowiązującymi rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia oraz dbamy o to, aby każdy posiłek był różnorodny. Wierzymy bowiem, że właściwe nawyki żywieniowe, kształtowane od najmłodszych lat, zaprocentują w przyszłości.
Nawyki żywieniowe naszych przedszkolaków
Podstawą prawidłowego żywienia jest regularność. Dziecko w wieku przedszkolnym powinno zjadać od 4 do 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasowych (3-4 godziny). Posiłki powinny być bogate w składniki odżywcze: witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze, a żeby dzieci chętnie je zjadały, muszą być odpowiednio podane. Nic tak dobrze nie smakuje, jak samodzielnie przygotowany posiłek.
W naszym przedszkolu pozwalamy dzieciom na dokonywanie wyborów. Nie zmuszamy, a zachęcamy je do jedzenia, próbowania nowych smaków, bowiem eskpozycja na nowości jest jednym z kluczowych elementów w procesie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Dlatego pozwalamy przedszkolakom komponować kanapki, wybierać warzywa, które zjedzą do obiadu czy odmówić zjedzenia rzeczy, na którą nie mają właśnie ochoty.
Przykładowe menu
Poniedziałek
– płatki zbożowe z bakaliami, pieczywo chrupkie, maca razowa, pasty wegańskie (smalczyk, hummus, paprykarz wegański, pasty warzywne, pasta jajeczna)*
– zupa kalafiorowa z ziemniakami
– makaron pełnoziarnisty z truskawkami lub duszonym jabłkiem
– chipsy jabłkowe, ciastka jaglane, sok owocowy
– kanapki**
Wtorek
– jajecznica, pieczywo, masło, warzywa
– zupa krem z brokuła z grzankami
– ziemniaki gotowane, duszona pierś z kurczaka, kasza orkiszowa z suszonymi pomidorami i wędzonym tofu, duszona fasolka szparagowa
– owoce
– kanapki**
Środa
– płatki zbożowe z bakaliami, pieczywo chrupkie, maca razowa, pasty wegańskie (smalczyk, hummus, paprykarz wegański, pasty warzywne, pasta jajeczna)*
– zupa rosół z makaronem pełnoziarnistym
– kasza gryczana, medaliony indycze z cukinią, duszone warzywa, duszone buraki, sos pomidorowo – fasolowy
– mus owocowy z waflami ryżowymi
– kanapki**
Czwartek
– płatki zbożowe z bakaliami, pieczywo chrupkie, maca razowa, pasty wegańskie (smalczyk, hummus, paprykarz wegański, pasty warzywne, pasta jajeczna)*
– zupa kapuśniak z ziemniakami
– ryż brązowy, potrawka z kurczaka, gulasz warzywny z tofu wędzonym, pomidory koktajlowe
z oliwkami
– owoce
– kanapki**
Piątek
– płatki zbożowe z bakaliami, pieczywo chrupkie, maca razowa, pasty wegańskie (smalczyk, hummus, paprykarz wegański, pasty warzywne, pasta jajeczna) *
– zupa jesienna
– ziemniaki gotowane, morszczuk smażony, tofu smażone, surówka z kiszonej kapusty
– ciasto z owocami
– kanapki**
*wymiennie owsiane, jaglane, ryżowe z bakaliami (żurawina, rodzynki)
**pieczywo pełnoziarniste, masło, wędlina, żółty ser, ser kozi, warzywa
Wykorzystujemy drób z ekologicznej hodowli, jajka ekologiczne, ekologiczne wędliny oraz
sery. Pozostałe produkty w miarę dostępności również pochodzą z ekologicznych źródeł.